Saltar al contenido

El color de l’humanisme

3 julio, 2018

Era una altra Pasqua i la meva família havia descendit a la petita casa de la meva àvia a Carolina del Nord per a la nostra reunió anual. Mentre tots ens assèiem junts a l’estret pis, participant en el nostre ritual de veure “Els Deu Manaments”, vaig mirar a la meva família i li vaig preguntar: “Realment, és això el que realment creiem?”

Això no té cap sentit. Per què Rameses no s’estremiria en veure l’oceà obrir-se davant ell? Per què seria tan ximple com per enviar als seus soldats darrere dels israelites? ¿No va pensar ell que podrien ser ofegats per Déu?

Tenia al voltant de 12 anys i sempre estava ple de preguntes. No sabia res de Ramsès en aquest moment, a part del que havia après a l’església, però no podia imaginar-me a un faraó tan ximple. La meva àvia va dir que no era que fos ximple, sinó que era orgullós i que “l’orgull va abans de la caiguda”. Sabia que no havia de pressionar massa perquè m’havien ensenyat que la paraula de Déu era sagrada i no havia de ser qüestionada. , Però en el meu cap les preguntes van romandre, i amb el pas del temps, el dubte es va apoderar cada vegada més.

Quan era adolescent, sovint patia d’episodis de depressió, en part a causa de la meva incapacitat per suportar el fet que el meu pare entrés i sortís de la meva vida, en part a causa de els meus sentiments de ser un aneguet lleig, en part a causa de problemes relacionats amb la meva identitat ètnica … mira, jo era l’únic a la meva petita ciutat natal amb una mare llatina i sovint em feia sentir que no era prou negra “.

Finalment, les coses van començar a canviar per a mi. Mentre estava a la universitat vaig conèixer persones amb diversos antecedents amb diversos sistemes de creences. El que més em va impressionar de tots ells va ser que semblaven igualment convençuts que el seu camí era el correcte, cadascun sabia amb total certesa que estaven en el camí espiritual correcte.

Això va despertar la meva curiositat i vaig decidir registrar-me per la religió comparada. Aquest curs em va iniciar en un camí que eventualment em portaria al budisme, al bahaísmo, a ser “espiritual”, al deisme, i finalment al agnosticisme i ateisme i ara a l’humanisme. Després de passar tant de temps aprenent sobre les antigues cultures i sistemes de creences, llegint diversos textos religiosos i estudiant l’impacte que les religions del món han tingut en la humanitat al llarg de la història, finalment em vaig dir: “Saps què? , cap d’aquestes coses té sentit Llavors, per què em torturo a mi mateix?

Això sí, la frase clau aquí és que no m’ho vaig dir en veu alta ni a ningú més.

Per què anava a mantenir una cosa tan fonamental com un canvi important en la meva comprensió de mi mateix, el meu lloc al món i la naturalesa mateixa de la meva existència per a mi mateix? Por a ser un pària. Per a mi, l’acceptació que no hi havia Déu era un salvavides. Per primera vegada vaig poder treure els grillons de depressió que m’havien mantingut presoner durant tant de temps. Em va alliberar de la culpa i em va permetre expressar lliurement la plenitud del meu ésser sense vergonya i amb l’amenaça de la condemnació eterna; però, no podia compartir això amb ningú. Bé, almenys no a ningú que s’assembli a mi!

Però a mesura que vaig començar a expressar els meus ideals amb persones de diferents parts del món i de diferents cultures, es va fer evident per a mi que no estava sol en la meva manera de pensar. Això va ser especialment evident per a mi mentre vivia a la Xina rural. Per primera vegada, jo vivia en una comunitat on ningú, pel que vaig poder veure, creia en cap déu, ¡però, eren amables, pacífics i feliços! Aquesta experiència em va deixar empoderat amb un sentit de propòsit. Volia que altres sabessin que ells també podien deixar de banda els ensenyaments dels falsos profetes i que podien deixar de banda l’adoració d’un déu que no existia, amb totes les seves formes misògines, homòfobes i mesquines.

Reconec que l’humanisme no és la resposta a tots els mals de la humanitat. No obstant això, sí que crec que la visió del món integrada en la filosofia de l’humanisme és actualment la nostra millor esperança per a l’alliberament intel·lectual: l’alliberament dels ensenyaments que sostenen mites il·lògics, impossibles i irrellevants per ser una base fàctica per navegar la realitat.

Com a líder dins el moviment lliure, intento crear consciència dins de la comunitat secular que la diversitat i l’humanisme no són termes mútuament excloents, per reforçar que la bellesa de la nostra comunitat humana col·lectiva prové de la riquesa de les comunitats divergents dins d’ella. I emfatitzar que com humanistes tenim l’obligació moral d’assegurar que les necessitats específiques dels membres d’aquestes comunitats no siguin ignorades.

És un fet que les pressions culturals i familiars a què s’enfronten les persones de color quan recorren a la raó més que a la religió són excepcionalment preocupants a causa del paper central que juga la religió en les seves comunitats. Els descendents d’aquells que són víctimes de l’esclavitud i la colonització a Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia i EE. UU. Es crien en comunitats que han desenvolupat una xarxa de seguretat social embolicada en religiositat, una xarxa de seguretat que per a molts és la seva única font d’informació, capacitació i celebració espai. És el lloc on van per buscar oportunitats de lideratge, on van a la recerca d’accés a l’educació superior, on van a calmar panxes famolenques, on es connecten i busquen oportunitats d’ocupació, on accedeixen per accedir a tots els recursos negats per la societat en general.

Sortir de l’únic sistema de suport que han conegut, fins i tot quan es tracta del preu de l’estancament intel·lectual i les opcions de vida repressives, no és fàcil. Per a una comunitat divergent excloure als seus membres ia marginats pot ser psicològicament i emocionalment aclaparador per als membres, i ha de ser contrarestat mitjançant el desenvolupament d’un sistema de suport estructurat. L’aïllament o les actituds desdenyoses, seguits pel continu “pregaré per tu!” Poden ser molt dolorosos i ha d’haver un espai segur perquè les persones de color s’integrin a la comunitat humanista.

Aquest espai segur només pot aconseguir-se reconeixent la singularitat de l’experiència de cada persona en el camí cap a l’humanisme i assegurant que tots els membres de la comunitat humanista tinguin veu.